Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

Odmítnout vše můžete zde.

KONTAKTY

LIKERIA®
Ptačí ryneček 291
281 61 Kouřim
tel: +420 724 156 731
likeria(a)likeria.cz

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 280 Kč
skladem
naše cena 195 Kč
skladem
naše cena 280 Kč
skladem

NOVINKY

arr3Dvě první místa v soutěži CZECH NATIONAL SPIRITS COMPETITION 2022V soutěži CZECH NATIONAL SPIRITS COMPETITION 2022 v kategorii nejlepší likér jsme získali zlatou... arr3Ocenění pro LIKERIA podle hodnocení našich návštěvníků v Restaurant Guru, jedné z celosvětově... arr311.04.2018 - Převzali jsme oceněníPotravinářský výrobek Středočeského kraje 2017. Certifikát a pamětní list v kategorii alkoholické... arr31.4.2018 - Likeria na skanzenuNavštivte nás na skanzenu v Kouřimi, kde je připraven bohatý program. Ochutnávka alkoholických... arr37.12.2017 - Nový webPřipravili jsme pro Vás zcela novou verzi internetové prezentace. Vzhled jsme se snažili zachovat co...

Likérnictví » O alkoholu
O alkoholu

 

Pijme na zdraví

Dnes je již obecně známo, že pití alkoholu v malém množství má ochranné účinky na zdraví člověka, zejména brání nemocím srdce a cév. Jako zdravá konzumace alkoholu se přijímá v současnosti 20-30 g alkoholu denně, což odpovídá zhruba 1 skleničce destilátu, 1 pivu nebo 2 deci vína.

Studie amerických lékařů z Loyola University v Chicagu hovoří jasně. Na základě analýzy dat více než 365 000 lidí, kteří se účastnili předchozích studií provedených od roku 1977, bylo prokázáno, že mírná konzumace alkoholu opravdu snižuje riziko vzniku demence a Alzheimerovy nemoci, a to až o 23%. Pojmem mírná konzumace se ovšem míní maximálně 2 drinky denně pro muže a 1 drink pro ženu, nebo jejich příslušný ekvivalent ve víně či pivě.

Zdroj: odborný časopis Neuropsychiatric Disease and Treatment, srpen 2011.

Původ alkoholu

Umění destilace alkoholu ze zkvašených cukerných roztoků rostlinného původu má s největší pravděpodobností původ  v Orientu, konkrétně v Persii, Sýrii a Malé Asii. Může prý za to touha Orientálců po voňavém růžovém oleji, který se získával destilací. Okvětní lístky růží se vařily v uzavřeném kotli a pára se odváděla do jiného kotle, kde se ochlazovala a srážela. Úplně stejně se začal získávat i silný vinný destilát, který Arabové znali už v 10. století. Do Evropy se zprávy o tomto „léku“ dostaly ve 13. století ze Svaté země spolu s křižáckými rytíři.

 

Arnold de Vilanova

Evropští středověcí lékárníci věnovali velké úsilí zdokonalování technologie získávání „alkoholických vod“, jak jim říkali. Experimentovali také s dalšími rostlinami jako zdrojem destilátů a od 14. století začali pálenku předepisovat i „vnitřně“. Netrvalo ani sto let a Evropané přišli destilátu na chuť. Protože se ale už tehdy zřejmě ozývaly hlasy varující před nemírnou konzumací, začalo se pití pálenky zdůvodňovat zdravotní prospěšností. Alkohol se doporučoval jako výhodný prostředek k zachování pevného zdraví – stačilo prý dát si každé ráno jednu lžíci destilátu. V 15. století se začala pálenka sladit nebo kořenit a stala se základním prostředkem k přípravě alkoholických nápojů.